neurontin online #sgcity.org, cmbm.org, alesse online, motilium online #cmbm.org, cmbm.org #robaxin

Almedalen 2012 – en halvtidsrapport

Varför #fkdv är det bästa företaget att jobba på? #deanställda
Almedalen pågår för fullt. Över 1800 seminarier, varav 75% (hörd men obekräftad uppgift) tog plats mellan måndag och onsdag. Så nu sitter jag här, torsdag morgon och tänker ge mig på att sammanfatta lite av det vi hittills har gjort här.

Godmorgon Almedalen

Fokuserad Björn Falkevik #GMA12 (Bildcredd Ingrid Sundberg)

Björn har producerat fem av sina åtta avsnitt av #GMA12, som i år ser ut och låter proffsigare än någonsin. Jocke och Brit är riktigt tajta, Maria tar hand om gästerna så de känner sig rejält välkomna och lugna när de sätter sig och ska prata.

Vill du veta mer om tekniken bakom talkshowen? Jocke intervjuade igår Björn, som i vanlig ordning bjuder på massor av tips. Dels om teknik men även om allt det mjuka runtomkring som gör att det blir en bra helhet.

Kamerorna är av modell Axis P1344, drivs av PoE (Power over Ethernet) vilket alltså måste supportas i switchen där de kopplas in. Bildmixern är Wirecast, som körs på en rejäl Macbook Pro.

Almegatältet

Robin (undertecknad) har tillsammans med Fredrik och Kalle kört 15 av våra totalg 22 seminarier i Almegas tält.

Det är en otrolig fördel att samla så många evenemang under samma tak som Almega gör, vi har haft möjlighet att planera allting långt innan, skriva ett sändningsschema och hålla ordning på de totalt 9 olika bambuser-konton  vi sänder på (Alla premium-enabled i ett Pro-konto hos bambuser).

Det är en win-win, vi får en stabil och i princip underhållsfri plats att sända ifrån, med bra rutiner och ordning på allt. Det gör att vi kan fokusera på att prata med de ständigt nya moderatorer och arrangörer som avlöser varandra. Dessutom blir det väldigt kostnadseffektivt att producera på det här sättet, eftersom vi här har lika mycket riggtid för 22 seminarier som vi normal har för ett.

Den stora utmaningen i den här produktionen är att hålla fokus i så många timmar utan någon direkt variation. Vi har här haft förmånen att vara tre stycken, så vi har kunnat jobba med ett rullande schema där vi byter av varandra och även byter arbetsuppgifter.

@kallepdp bildproducerar i #almega-tältet #almedalen@fcruse rattar kamera i #almega-tältet #almedalen

Ambulerande teamet

Petter och Sara har i motsats till oss i Almegatältet sprungit runt som galningar och har totalt 10 seminarier, varav de nu har två kvar. Det har varit Lärarförbundets frukostseminarier måndag-onsdag, KFS, Folkbildningsrådet, Sveriges Pensionärsförbund, Netnod och Riksantikvarieämbetet. Så nu återstår kvällens TEDxAlmedalen och imorgon Djurskyddet Sverige.

Deras utmaning har till skillnad från oss legat i att alla dessa seminarier haft olika förutsättningar i lokaler, internetuppkoppling, ljudsystem, konton samt kommunikation med alla inblandade parter. Det ligger ett rejält förberedelsearbete i att få till alla parametrar för att slippa jobbiga överraskningar på plats. Ju bättre förberedd du är, desto bättre leverans. Jag uppskattar att 80% av en lyckad livesändning ligger i planeringen och att vara förberedd på att vad som helst kan hända. Några gånger redan har Petter och Sara räddats av att de bär runt på en 4G-router med tillhörande abbonemang, då internetuppkopplingar som utlovats ändå varit för skakiga.
Petter förbereder Öppna kulturarvet

Slutsats

Almedalen är kaosartad produktion när den är som bäst. Allt kan hända. Det är otroligt intensivt, men väldigt kul. Bara en sån sak som att Björn sprang på Michael Edson, webbansvarig för Smithsonian Institute i Washington, som var huvudtalaren på Riksantikvarieämbetets arrangemang ”Öppna kulturarvet”. Han gjorde en spontan livesändningsintervju med honom som du kan se nedan. Nu återstår två dagars arbete, sen har vi alla förtjänat en ordentlig semester. Att göra 40 livesändningar på en vecka är en uppgift som inte går att underskatta. Men vi har det bästa teamet och många som hejar på oss, då är allt möjligt. Ni rockar!

Har du några frågor, går det bra att kommentera eller kontakta oss på andra sätt. Vi svarar så gott vi kan.

peace out/Robin

Share on Facebook10Share on Google+0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter21Email this to someone

Om Robin Danehav

En av två grundare. Fotograf men har oftast en hatt som det står producent eller projektledare på. Så kan det gå. Gillar hamburgare och nya leksaker.

4 Responses to “Almedalen 2012 – en halvtidsrapport”

 1. Jonas Söderström 6 juli, 2012 06:26 #

  Grymt jobbat!! :)

  Fråga: Spelade ni i inte in seminariet ”Framtidens välfärd – Välfärdsteknologins möjligheter!” på onsdagkvällen kl 20.00 i Almegatältet? Jag kan inte hitta sändningen därifrån?

  • Fkdv 6 juli, 2012 06:31 #

   Tack Jonas!
   Vi spelade in den, men den är inte helt lätt att hitta. Här kan du se den arkiverade sändningen: http://bambuser.com/v/2802868 /robin

   6 jul 2012 kl. 07:26 skrev ”Disqus” :

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gästvärd i Godmorgon Almedalen #gma12 | MIKU - 5 augusti, 2012

  [...] Så här bloggade Robin Danehav, Falkevik & Danehav efter halva veckan Almedalen 2012 -en halvtidsrapport. [...]

 2. Almedalen 2013 – Har du börjat planera? | Falkevik & Danehav | Creating Social Video - 18 december, 2012

  [...] på allvar inför sommaräventyret Almedalen 2013. Vi ser fram emot det, eftersom det är den mest intensiva produktionsveckan på året, men samtidigt en av de [...]

Leave a Reply