Mord på politiker

Genom alla tider har mord förekommit. Att någon kan få för sig att ta en annan människas liv är oförståeligt. Ändå händer det ibland. Att politiker blir dödade är inte något som hör till vardagen, men också det kan hända och har hänt i olika länder världen över. Många som levde kommer säkert ihåg när USA:s president John F. Kennedy dödades på öppen gata i November 1963. Något vi inte får glömma bort är att det även hänt i Sverige. Här saknar vi både en statsminister och en utrikesminister för att en annan människa valde att avsluta deras liv allt för tidigt.

Att göra det bästa av det värsta

Att politiker blir dödade för att de är offentliga personer och har åsikter som kan sticka i ögonen på andra är inte acceptabelt. Samtidigt är det ett faktum som måste hanteras, att det kan hända och har hänt. Något man gjort i Sverige för att hedra Anna Lindh är att skapa en minnesfond som delar ut stipendier och priser till främst kvinnor som står upp mot likgiltighet, förtryck och fördomar. årets Anna Lindh-pristagare passar perfekt in på de kriterierna. Det är väldigt viktigt att vi, vanliga människor, vågar stå upp för det som är rätt. Att vi inte räds för våldet utan faktiskt arbetar för något vi tror är bra. I slutändan är det också det som våra mördade politiker gjort allihopa, och för att hedra deras minne skall vi fortsätta arbeta för en bättre värld.

Konsekvenser av ett mord

När Olof Palme sköts och när Anna Lindh knivhöggs till döds lamslog det hela Sverige. En hel befolkning sörjde att våldet tagit deras liv. Något som man inte alltid tänker på är att det inte endast är en sorg man bearbetar efter en förlust, det är också många praktiska detaljer. Det gäller naturligtvis både om den avlidne är en politiker eller en vanlig människa. När man ställs inför att reda ut allt det praktiska efter ett dödsfall kan det vara skönt att få hjälp. begravningsbyråguiden tipsar om lämpliga begravningar, man kan vända sig till kyrkan för samtal och stöd. Även fast det är många år sedan Olof Palme och Anna Lindh dödades kommer de alltid finnas kvar i svenskarnas tankar. Tyvärr går det att få personer att försvinna, men man kan aldrig tysta dem helt om vi fortsätter kämpa tillsammans.