Reflektion efter Redbull Stratos

Petter KarlssonTyckande6 Comments

Felix innan hoppet - Photos: Redbull Stratos

Felix innan hoppet - Photos: Redbull Stratos

Vi var många som under gårdagen med spänningen följde livesändningen från Felix Baumgartners galna fallskärmshopp, Redbull Stratos. Trots att det självklart kändes som årets livesändning lämnade ändå produktion lite att önska så här kommer några reflektioner.

Världens största web-livesändning

Enligt vad jag själv kunde se och även i andra källor som Huffington Post så nådde sändningen över 8 miljoner samtidiga tittare. Enligt AllThingsD var tidigare största sändningen från årets Olympiska spel med en halv miljon tittare.

Extrem teknik

Livesändning flöt på bra med bilder från kapseln, infraröda kameror och kontrollrumsspänning. Att sedan under ca 5 minuter följa fallet där man med helikopter fångade upp otroligt fina bilder på den landande Felix och sen gjorde en knäsittande segerposé som jag tror blir ikonisk.

Felix - kneel

Fantastiskt innehåll

En film eller text behöver en story. Något som berättas, ger ett värde eller skapar intresse. Innehållsmässigt slår det här i taket. Storyn kan tolkas som spännande, galen, hänförande och mäktigt. Försök gjorde tidigare under veckan som blev inställt och under resan så var det tekniska problem med visiret på hjälmen som gjorde att man bet av sig naglarna framför skärmen. Här saknades inget. Och tidigt efter själva hoppet så gick Felix in en del av hoppet där han i princip hoppar i vakum, vilket gjorde att han inte kunde styra sin nedgång och snurrade vilt runt. Det gick att läsa till sig att detta skulle hända men för det allra flesta upplevdes det här nog bara som galet spännande och obehagligt på samma gång. När han sen återfår kontrollen och kontrollrummet applåder, familjen ler och man själv pustar ut framför datorn. Mäktigt.

Felix innan hoppet

Så vad kunde gjorts bättre?

Trots en imponerade tekniskt produktion och en fantastisk historia kändes ändå som att man gjorde några stora missar. Det är främst två saker jag vill lyfta fram.

Tom livesändningen under väntan på presskonferensen
Att lyckas dra ihop ca 8 miljoner tittare bara under själva livesändningen är en bara det en bedrift men direkt efter att själva huvudsändningen var slut så la man upp en bild i väntan på presskonferensen att man kunde skicka in frågor. Otroligt bra att såklart att få med tittarna. Men endast en bild utan kommentator som låg uppe gjorde att över 6-7 miljoner tittare slutade titta. Varför glömde man bort tittarna här? Med relativt enkla medel hade man kunnat göra en enkel studiosändning med reflektion, expertkommentarer och intervju med teamet innan själva presskonferensen började. Istället så gjorde man inget.

Stratos - Väntebild

Tillgänglighet av sändningen on-demand
Det andra större felet man gjort vara att inte tillgängligöra livesändningen. Missade du själva hoppet var du tvungen att surfa runt och hittade ”rippade” (avspelade) versioner av sändningen som privatpersoner och medier lagt upp. Redbull slutar att vara huvudkällan och knytpunkten. Och visst, det är smart och bra att de pytsas ut och distribueras av andra, men det hade man kunnat göra på klokare sätt.

En tredje sak som inte är jätteviktig, men ändå ganska konstig är att livesändningen av presskonferensen hade känslan av att de kom på att den skulle göras en halvtimme innan. Skakiga kameror, dåligt ljud, inga mikrofoner till publikfrågorna gav en dålig tittarupplevelse vilket var en väldigt märklig kontrast när de på hoppet hade haft den troligtvis högsta livesändningsbudgeten per minut produktion i år. Det krävs inga höga budgetar för att göra en clean livesänd presskonferens, men det såg ut som om den punkten på produktionsschemat var föräldralös.

Slutligen, all video och foton borde släppts nu under Creative Commons vilket ännu mer hade kunnat öka ett öppet och fritt delande.

Men trots lite besk eftersmak är jag självklart ruskigt impad av hela sändningen. Lägereldsbeteendet av att se hur twitter, facebookflöden och självklart även instagramflöden helt upptogs av folk som följde sändningen från dator, mobil eller var man nu befann sig. Vill därför avsluta med följande Tweet av Petter Palander.

About the Author

Petter Karlsson

Petter Karlsson är producent och ser till att både livesändningar och filmproduktioner hålls ihop. Ses ofta i fluga.

6 Comments on “Reflektion efter Redbull Stratos”

 1. Niklas Wikman

  Bra sammanfattat.

  Måste faktiskt ge er den egoboosten att erkänna att jag under väntan inför tänkte ”det här skulle FKDV gjort bättre, hoppas att själva hoppet inte blir lika platt”.

  Jag tyckte även att grafiken under uppstigningen och hoppet var under all kritik, där borde man kunna gjort mycket snyggare grejer (f.ö. en reflektion som slog mig under väldigt många OS grenar också).

  1. Fkdv

   Tack för den kommentaren, det värmer samtidigt som jag är beredd att -väldigt ödmjukt förstås- hålla med. Dom hade det coolaste innehållet, men inte vår insikt i vad social video innebär :)

   15 okt 2012 kl. 11:54 skrev ”Disqus” :

   1. Petter Karlsson

    Robin skrev ovanstående.

    Jag vill också tacka för berömmet. Kom på flera saker idag… tweets kunde rullar under sändning – men särskilt under väntan på presskonferensen. Fanns tusen saker som kunde gjorts.

    Men fortfarande så galet bra.

 2. Pingback: Hackernytt | Om startups och allt som hör till. På svenska. | Vad kan man lära från Redbull Stratos webbsändningen?

 3. Pingback: Budskap och story i video #blogg100 | FKDV Creating Social Video

 4. Pingback: Livesändning - 6 tips för bättre tittarsiffror | FKDV

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *