Tre veckor på FKDV avklarade!

Jacqueline GarellickFKDV6 Comments

Jacqueline-garellick

 

Nu tänker jag dra hela raddan från början, så ni får ett hum om vem jag är och varför jag jobbar på FKDV.

Jacqueline-garellick

Mitt brinnande intresse för film har funnits hos mig så länge jag kan minnas. Jag är uppvuxen med konstnärer och kreatörer i familjen så i vårt hem fanns det givetvis ett “pysselrum” där vi ofta hade efter-skolan-pyssel med mamma. Jag har alltid varit väldigt nyfiken och haft en livlig fantasi. Att testa gränser var min specialitet!

Som näst äldst i syskonskaran tog jag på mig bestämmarrollen väldigt tidigt. Vid 8-års ålder kom min första filmdebut då jag agerade producent, regissör, projektledare, filmfotograf, rollsättare, scenograf och kostymör medan mina småsyskon blev skådespelar-offer som inte hade något annat val än att medverka i min film. Jag brann för det redan då. Och förvandlades till en påhittig idéspruta.. Jag fortsatte att testa mig fram och göra egna filmer, med kompisarna och syskonen som skådespelare. Blev det för tråkigt gick jag in på mitt rum och filmade mig själv istället. Jag gjorde ofta talkshows, där jag filmade mig själv från olika vinklar och i olika kläder för att kunna spela flera personer. Detta var före GorillaPod-stativens tid så jag satte fast min videokamera med färgglada hårsnoddar i TV-ställningen, på dörrhandtaget, i taklampan… Fantasin flödade i det rummet.

När det var dags att välja gymnasium sökte jag in till samhäll/media-linjen, med inriktning rörlig bild. Jag har i princip hela min gymnasiegång dokumenterad på videoband och min favoritplats i skolan var det mörka redigeringsrummet, där jag ofta satt kvar och lekte och testade mig fram långt efter att lärarna själva gått hem. Som tur var fick jag den bästa tänkbara läraren i just rörlig bild, vilket då förstärkte mitt intresse för film och rörliga bilder ännu mer. Hon märkte att det inte var av en slump som jag hamnat på media-linjen så genom henne fick jag en hel del roliga (obetalda) filmjobb vid sidan av skolan. Bland annat fick jag klippa film för ICA´s intern TV, göra musikvideos och utbilda företag i redigering.

Efter gymnasiet var jag så skoltrött och kände ett otroligt behov av att ge mig ut i stora världen och vidga mina vyer så jag for iväg till USA där jag bodde 3 månader i Los Angeles hos mina släktingar. Alla jag mötte hade någon slags koppling till film och min strävan efter att ta mig in i filmbranschen växte sig ännu starkare. Jag sökte en 3-årig filmutbildning på Santa Monica College, kom in, men fick nekat studentvisum av oklara och orättvisa skäl. Så jag planerade om och drog till Oslo, där jag fick tre jobb första dan. Jag kastades in i cafébranschen utan att riktigt ha en aning om vad jag egentligen gett mig in på och var två veckor senare en utbildad barista som varken drack kaffe eller förstod ett enda ord norska. Däremot blev jag två år på rad utsedd till kedjans ”mest kreativa barista”. Det värmde gott i mitt gamla vinnarhjärta!

Efter 3 år i servicebranschen hade jag en kreativ bomb inom mig som höll på att explodera. Uppbrottet kom dagen jag blev tillfrågad av köket att hjälpa till att skala morötter till morotskakan, jag sken omedvetet upp som en sol och skuttade bak i köket där jag nynnandes började skala mina morötter.. Efter det kände jag att det hade gått för långt. Om jag blev SÅ glad av att bara bryta mitt vardagliga mönster, då var det dags att gå vidare. Så jag kontaktade familjevännen Annika Dopping och fick med hennes otroligt generösa hjälp en fot in i filmbranschen. Jag hoppade på alla filmuppdrag och erbjudanden jag fick och såg till att göra de så helhjärtat jag bara kunde för att komma vidare. I Oktober 2013 åkte jag med en hjälporganisation till Riga och dokumentärfilmade på ett mycket utsatt barnhem där barn med funktionshinder bodde. Det var känslomässigt jobbigt och mycket att ta in, men helt klart en stor och bra erfarenhet. Det ena ledde till det andra och en dag träffade jag på Petter Karlsson som sa åt mig att ta kontakt med hans chef Björn Falkevik. Så jag kastade hjärtat före, rusade efter, och vips så stod jag där i Studio Bronx, med ett enda fokus: HÄR vill jag jobba!

Plötsligt kände jag hur “vad ska jag göra när jag blir stor”-ångesten bara släppte. Det var slut på velandet och återigen kändes det som den självklaraste självklarheten – filmstudion var mitt territorium.

Under cirka 6 månader frilansade jag hos FKDV och blev som en svamp som ivrigt sög åt mig allt som nämndes, demonstrerades, ja, även viskades.. Jag kände redan från dag 1 att det var ett grymt gäng jag hade att göra med. Varje individ var unik på sitt sätt och tillsammans kompletterade de varandra otroligt bra. Stunden då min heltidsanställning på FKDV printades ut i kontraktform avfyrade jag ett okontrollerat glädjetjut kombinerat med ett spänstigt och fullkomligt galet glädjehopp. 

Nu sitter jag i studion omgiven av filmproffs, kaffekoppar, obotliga tekniknördar, rosa post-it lappar och ett gäng busar. Och blir uppmuntrad till att göra det jag älskar. Denna våren kommer för mig bli en rivstart med fartränder utan dess like!

About the Author

Jacqueline Garellick

6 Comments on “Tre veckor på FKDV avklarade!”

  1. Viktoria

    Kommer ihåg när du kom på den lysande idén att alla vi småkusiner skulle spela in film på släktkalaset. Vi drog lott om rollerna och jag blev riddare, du blev tjuv och jag skulle rida efter dig på Ackes rygg (er söta häst)!!! Även om jag trillade av och det slutade med att du och jag bytte roller (hehe) så är det ett av mina roligaste minnen hos er på Stallebacka :) Puss på dig fina Jakki

  2. Hampus Widén

    Hitta ett arbete du trivs med och du kommer aldrig behöva jobba igen.

    Har ett kul case jag skulle vilja ha en förutsättningslös workshop kring. Hur sätter vi upp en sån?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *