Almedalsveckan – en politisk festival

Varje år under Almedalsveckan samlas tusentals politiker och personer från näringsliv och ideella organisationer i Visby på Gotland. Syftet är att nätverka, synas och finnas tillgängliga för frågor från och möten med allmänt folk. Tanken är att veckan ska få alla att samlas och gemensamt diskutera politik och samhällsfrågor, en vecka i demokratins namn.

Hur startade Almedalsveckan?

Almedalsveckan är ett koncept som pågått länge. Det hela började med att socialdemokraten Olof Palme under flera somrar höll tal i Almedalsparken som ligger mitt i centrala Visby. Första talet som han höll i parken ägde rum den 25 juli 1968 från ett lastbilsflak. Han fortsatte traditionen i flera år fram till sin död 1986. Successivt hakade även andra politiker på att sommartala i Almedalen, och 1991 var första gången som samtliga partier i Sveriges riksdag fanns på plats. Veckan har vuxit kraftigt i antal deltagare och uppmärksamhet från medier sedan dess.

Vad händer under Almedalsveckan?

Almedalsveckan går ut på att samla individer som vill ta del av diskussioner eller själva diskutera politik och samhällsfrågor. Under veckan äger därför flera seminarier rum. Det finns seminarier inom allt från snabbtåg mellan Stockholm och Oslo, till hedersvåld och seminarier om menskonst eller Donald Trumps retorik. Alla seminarier har gratis inträde och i regel krävs ingen föranmälan. Förutom seminarier finns det flera intervjuhörnor dit politiker kommer för att bli intervjuade, exempelvis brukar stora nyhetsmedier som Expressen, Dagens Nyheter och SVT ha egna tält med öppet inträde för alla.

Förutom debatt och politik är det en vecka för nätverkande över och inom branschgränser. Både nätverkande inom politik och näringsliv. Det är nämligen inte bara politiska partier som är närvarande under veckan, utan även allt från advokatbyråer och PR-byråer till fackförbund och butikskedjor som vill göra reklam för sig själva. Är du entreprenör eller driver en start-up kan Almedalen vara ett perfekt tillfälle att hitta investerare. Det kan rentav vara värt för dig att ta ett företagslån från exempelvis capcito.com för att ha budget att komma iväg till Almedalen, vilket blir en investering.

Fokus på nätverkande gör även att det finns en mängd mingel under Almedalsveckan. De flesta mingel kräver att man gör en föranmälan, ibland för att berätta om sig själv så arrangören får en möjlighet att göra ett urval bland deltagare och ibland enbart för att platserna är begränsade. Emellertid brukar det även finnas en del öppna mingel, men oftast är det då mingel riktade till en viss målgrupp, exempelvis för medlemmar i ett visst politiskt ungdomsförbund eller liknande.

Att åka till Almedalsveckan

Att åka till Almedalsveckan och se svensk politik in action är ett minne för livet. Veckan kan beskrivas som en politisk festival och borde upplevas av alla med intresse för samhällsfrågor. Tänk dock på att det inte är en spontanresa som du kan göra hur som helst, utan det kräver framförhållning med bokning av boende och transport. Det är dessutom högre priser att boka in sig på ett hotell i Visby eller hyra en stuga under Almedalsveckan och det mesta blir uthyrt redan under tidig vår. Tipset är därför att vara ute i god tid!