Politik i fiktionen

Politik är ofta en ingrediens i filmer, TV-serier och böcker av olika slag. Det är lite paradoxalt när man tänker på hur många som numera säger sig inte bry sig om politik, samtidigt som man tydligen vill se politiska intriger på dataskärmen/TV:n. För författare är det tacksamt att hänga upp sin historia runt ett politiskt skede. Det handlar ju direkt om makt, människor och ekonomi. Politik handlar till stor del om att omfördela resurser och att göra ekonomiska prioriteringar. Om man känner sig förfördelad av dessa eller om lönen och/eller sparkapitalet inte räcker till så kan man med fördel kontakta freedomfinance som enkelt hjälper till med att förmedla ett lån som kan finansiera ens önskemål.

De politiska TV-serierna har under årens lopp blivit ganska många. Här nedan presenterar vi ett litet axplock, de svenska exemplen är många. Grundhistorien kan handla om kärlek eller terrorism men knutet till den politiska sfären får berättelsen genast en dimension till. Just nu kan man återigen se de tre miniserierna om Charlotte Ekeblad på svtplay. Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret heter de tre delarna i trilogin som skrevs av den danska författaren och journalisten Hanne-Vibeke Holst. Två serier om terrorism, men där politiken ingår som en integrerad del är Kommissionen, skriven av Anders Lenhoff, och Blå ögon, skriven av Alex Haridi, Petra Revenue och Jörgen Hjerdt. Från tidigare år minns vi även Den gråtande ministern skriven av Ulf Ryberg.

Från Danmark kommer den utmärkta TV-serien Borgen som tar upp det politiska rävspelet och samspelet med media. Serien har vunnit flera priser och skrevs av Adam Price, Jeppe Gjervig Gram och Tobias Lindholm.

Från England minns vi den humoristiska TV-serien, med satirisk udd, Yes, Minister och uppföljaren Yes, Prime Minister. De båda skrevs av Antony Jay och Jonathan Lynn. Från samma land kom även komediserien No Job for a Lady som handlade om en Member of Parliament från Labour. Den skrevs av Alex Shearer. Britterna har inte bara gjort komiska TV-serier om politiker och deras värv. The Amazing Mrs Pritchard, till exempel, är en fin dramaserie skriven av Sally Wainwright.

Några politiska TV-serier från USA måste omnämnas. Eftersom den amerikanska politiken påverkar de flesta människor i världen har dessa TV-serier fått en stor publik även i Europa. House of Cards skapades av Beau Willimon. The West Wing som skapades av Aaron Sorkin handlar om personalen i Vita Huset. The Kennedys som skrevs av Stephen Kronish har ambitionen att berätta dramadokumentärt om familjen Kennedy. I USA kan man även konsten att skapa komedier med politiskt tema. Detta gäller inte minst Mr. President skriven av bland andra David Lloyd. Spin City är en komediserie som till skillnad från de övriga amerikanska serierna inte handlar om Presidenten eller Vita Huset. Spin City handlar om borgmästaren i New York och dennes personal. Serien skrevs av Gary David Goldberg och Bill Lawrence.

Dessa olika TV-seriers sätt att porträttera politiker och visa deras vardag på jobbet kan tyvärr ha en del att göra med det växande politikerföraktet. Om man bara får sin bild av politiker från amerikanska TV-serier kan man nog inte undgå att bli cynisk.